Recepția finală a lucrărilor de protecție costieră din zona Constanța și Eforie Nord

31/01/2017

Romair Consulting în calitate de prestator al serviciilor de asistență tehnică pentru managementul și supervizarea lucrărilor, a coordonat cel mai ambițios proiect de protecție a litoralului românesc – „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune.

“Romair Consulting a încheiat cu succes un capitol important cu care scrie istorie pe litoralul românesc al Marii Negre. Este un moment unic și impresionant: împreună, am făcut România mai mare, mai frumoasă! După mai bine de an de la finalizarea lucrărilor de execuție a lucrărilor de protecție și reabilitare/extindere a litoralului românesc, în dată de 31.01.2017 a avut loc recepția finală a lucrărilor.

De peste 18 ani ne implicăm în proiecte care schimbă viața românilor. Ne bucurăm prin acest proiect munca noastră are, încă o dată, un impact real asupra locuitorilor, turiștilor, agenților economici și, nu în ultimul rând al mediului”, declara Gheorghe Boeru, Președinte ROMAIR Consulting.

Valoarea totală a proiectului este de 170.450.084 euro inclusiv TVA. Finanțarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune este în valoare de 145.680.660 Euro. Investițiile finanțate sunt acum administrate cu succes de beneficiarul proiectului, Administrația Natională „Apele Române„, în calitate de instituție națională cu competențe exclusiv în gestionarea zonei costiere a României, și vor fi exploatate de către acesta prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Comisia Europeană a aprobat în data de 22.03.2013 unul dintre cele mai ambițioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord)”.

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi protejați în urma reducerii riscului de inundare a proprietăților, precum și peste 32.000 de turiști care se vor putea bucura de o plajă extinsă.

De asemenea, proiectul a adus avantaje majore în domeniul socio-economic pentru cei peste 122 de operatori economici identificați (hoteluri, restaurante, magazine, firme de pescuit etc.) care vor fi, de asemenea, protejați

Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune, a implementat măsuri de protecție a plajei împotriva riscului de eroziune accelerate care afectau zonele Mamaia sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 km. La acest moment găsim plaje extinse, structuri solide reabilitate sau nou construite care conferă siguranță și un aspect de invidiat a litoralului românesc, atât pentru locuitorii zonelor, cât și pentru turiști.

Proiectul încheiat în urmă cu 1 an, a constat în lucrări de reparație a digurilor de larg existente, construcția de noi diguri de larg, reabilitarea și prelungirea digurilor de protecţie, construcția de diguri de protecție a zonei innisipate și a unor diguri îngropate (pinteni), demolarea unor structuri existente și lucrări de innisipare artificială pentru lărgirea plajei litoralului românesc cu peste 60 de metri. Lucrările au prevăzut atât execuția de structuri noi, reabilitarea/ demolarea/ extinderea celor existente, cât și reinnisiparea artificială a plajelor, toate fiind proiectate pentru a asigura stabilitate pe o perioada de 50 ani.

După 1 an de la terminarea lucrărilor și o urmărire atentă și permanentă din partea Romair Consulting asupra comportarii fiecărui element construit, constatăm linia ţărmului a prezentat o evoluţie potrivit cu modul în care aceasta a fost prezumată la faza de modelare, măsurătorile topografice și batimetrice realizate în Perioada de Notificare a Defecțiunilor atât de către Experții Romair Consulting, cât și de către experții Beneficiarului confirmă acest lucru. Mai mult, se poate concluziona, că materialul sedimentar (nisipul) nu a migrat din interiorul celulelor de protecţie, materialul care a generat apariția zonelor de depunere, provenind din taluzul dinspre larg adiacent bermei. A fost observată în egală măsură şi o coborâre uşoară a crestei acesteia, ca urmare a eroziunii eoliene, așa cum a fost prezumat încă din faza de modelare care a stat la baza definirii soluției tehnice. Se constată apariția zonelor de difracție situate la rădăcinile structurilor permanente. Ritmul în care s-a produs procesul de depunere a nisipului în Perioada de Notificare a Defecțiunilor, a fost accelerat în prima parte a a anului 2016 și ceva mai redus în a doua parte a acestuia. Structurile executate au avut un comportament normal, o evoluţie potrivit cu modul în care aceasta a fost prezumată la faza de modelare, țînând cont de faptul în această iarnă fenomenele meteorologice și furtunile din Marea Neagră nu au fost în limite normale, ci mai curând spre noțiunea de fenomene extreme.

Ca urmare a implementării Proiectului, s-a urmărit:

  • Protecția și îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață în România, urmărinduse conformarea cu prevederile ACQUIS-ului de mediu.
  • Respectarea în totalitate a Directivelor UE și a legislației românești în domeniul construcției infrastructurii de protecție la eroziune a coastei Marii Negre din zona Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord;
  • Creșterea nivelului de protecție a bunurilor și creșterea siguranței locuințelor din această zona prin stoparea procesului de eroziune și crearea infrastructurii de prevenire a fenomenului în zona afectată de proiect;
  • Proiectul va contribui la creșterea capacității instituționale locale de implementare a proiectelor cu finanțare publică europeană și națională.

Proiectul face parte dintr-o inițiativa mai amplă, pe termen lung, în contextul Recomandării privind managementul integrat al zonelor costiere și al Directivei-Cadru privind stategia UE pentru mediul marin.

Beneficiar: ANAR, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

Antreprenor: Asocierea Porr BauDinamică-Franco Giuseppe pentru lotul Mamaia Sud, respectiv Van Oord – Societatea de Construcții în Transporturi București pentru loturile Tomis Nord, Centru și Sud și Eforie Nord

Romair Consulting – Coordonatorul proiectului Asistență Tehnică pentru Managementul Proiectului și Supervizarea Lucrărilor – „PROTECȚIA ȘI REABILITAREA PĂRȚII SUDICE A LITORALULUI ROMÂNESC AL MARII NEGRE ÎN ZONA Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord”

ROMAIR CONSULTINGSediul Central
Str. Mr. Ștefan Sănătescu, nr. 4,
sector 1, București
LUAȚI LEGĂTURA CU NOIRomair pe Social Media
ROMAIR CONSULTINGSediul Central
Str. Mr. Ștefan Sănătescu, nr. 4,
sector 1, București
LOCAȚIILE NOASTREUnde ne puteți găsi?
LUAȚI LEGĂTURA CU NOIRomair pe Social Media